Somonul te face să vezi viaţa în roz
Printre nenumăratele beneficii pe care le oferă somonul, dar şi alte specii de peşte, precum tonul şi sardelele, se numără şi alungarea depresiei. Acest lucru se întâmplă datorită stimulării secreţiei de melatonină, hormonul care reglează somnul şi ritmul cronobiologic. Întrucât organismul nu secretă în mod natural aceşti acizi graşi esenţiali pe care carnea de somon îi conţine, este esenţial ca în perioada verii să introducem mai mult peşte de acest tip în alimentaţie sau măcar suplimente nutritive pe bază de omega 3. Alte surse de omega 3 sunt uleiurile vegetale de măsline (cu condiţia să fie extravirgine), floarea soarelui sau nucile.
Migdale şi avocado, antidepresivi naturali
Alte două substanţe care joacă un rol important pentru buna funcţionare a sistemului nervos sunt tirozina şi fenilalanina. Acestea sunt de fapt precursori ai dopaminei, alt neurotransmiţător care combate eficient stările de depresie. Tirozina şi fenilalanina se găsesc în migdale, avocado, banane, produse lactate, morcovi, spanac şi sparanghel.
Bananele calmează nervii
Când traversezi o perioadă stresantă şi simţi că nu mai poţi, ia o pauză şi mănâncă o banană. Explicaţia: bananele conţin triptofan, o substanţă care ajută organismul să producă serotonină, care are un efect calmant asupra sistemului nervos şi acţionează pe post de sedativ. Din nefericire, organismul nostru nu produce în mod natural triptofan, iar bananele reprezintă unul dintre cele mai simple moduri de a-ţi îmbunătăţi starea de spirit. Triptofanul mai poate fi asimilat din pătrunjel, seminţe de dovleac crude, carne de viţel, seminţe de floarea soarelui şi fulgi de ovăz.
Cereale, mănâncă şi gândeşte!
Grupul de vitamine B este vital pentru buna funcţionare a organismului, deoarece acestea intervin în numeroase procese, în special cele care a