Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, de Ziua Justiţiei, că deşi uneori soluţiile judecătorilor nu coincid cu propunerile procurorilor, acest control este esenţial pentru un stat de drept, iar atacurile din ultima perioadă la justiţie reprezintă o măsură a succesului acesteia.
"Este al şaselea an în care particip la sărbătoarea justiţiei în calitate de procuror general şi, ca la orice aniversare, este un prilej de a reflecta la drumul parcurs. Pregătindu-mi discursul pentru astăzi am încercat să îmi amintesc cum arăta justiţia din România în anul 2006. Dincolo de o primă concluzie evidentă pe care ţi-o provoacă un astfel de exerciţiu, aceea că suntem mai în vârstă cu şase ani, o evaluare obiectivă duce la concluzia că am făcut împreună paşi esenţiali în această perioadă", a spus Kovesi.
Procurorul general a adăugat că independenţa justiţiei a devenit o realitate, nu doar un concept teoretic, ceea ce a dus la creşterea legitimităţii în societate. Justiţia a devenit, din ce în ce mai mult, un factor de echilibru de care avem nevoie şi care asigură că nimeni nu este deasupra legii şi că nimeni nu beneficiază de impunitate, a precizat Kovesi.
"Întrucât conduc o instituţie ale cărei acte sunt în mod constant supuse controlului judecătoresc, sunt în măsură să apreciez profunzimea acestei evoluţii. Pot să afirm că, deşi uneori soluţiile judecătorilor nu coincid cu propunerile noastre, acest control este esenţial pentru un stat de drept. Controlul judecătoresc a devenit un participant activ în sistemul de control reciproc al puterilor statului, care verifică şi cenzurează, fără timiditate, actele celorlalte autorităţi", a mai spus Codruţa Kovesi.
Potrivit procurorului general, o altă schimbare esenţială în ultimii ani a fost creşterea intoleranţei sistemului la corupţia din interiorul său.
"Rechizitoriile şi hotărâril