Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, duminică, de Ziua Justiţiei, că trebuie să dovedim că în România supremaţia legii şi independenţa puterii judecătoreşti nu reprezintă nişte simple deziderate, ci sunt realităţi concrete.
"La fel ca întreaga societate românească, după căderea regimului totalitar comunist, şi domeniul justiţiei a trecut printr-un proces profund de transformare, atât în ceea ce priveşte modul de abordare a actului de justiţie, cât şi în ce priveşte arhitectura sa instituţională", a spus preşedintele Senatului.
El a arătat că odată cu demararea procesului de preaderare la UE, reforma sistemului judiciar s-a desfăşurat într-un ritm accelerat, organismele Comisiei Europene apreciind progresele înregistrate.
"Cu toate acestea, încrederea românilor în justiţie rămâne încă la un nivel nesatisfăcător, iar partenerii europeni ne încurajează să depunem în continuare eforturi reale pentru a atinge pe deplin criteriile de aderare de la Copenhaga", a susţinut Vasile Blaga.
El a arătat că funcţionarea justiţiei la standarde europene este fundamentul pe care se construieşte mecanismul statal al societăţii, iar calitatea şi eficienţa actului de justiţie trebuie să se reflecte în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români.
"Pentru aceasta, fiecare dintre noi, indiferent că suntem legiuitori sau ducem la îndeplinire actul de justiţie, trebuie să dovedim în primul şi în primul rând respect şi responsabilitate faţă de societate şi cetăţeni şi încredere în valorile democraţiei şi ale statului de drept", a spus Blaga.
Preşedintele Senatului a mai spus că înţelege şi cunoaşte bine greutăţile şi obstacolele cu care justiţia se confruntă, pornind de la insuficienţa resurselor bugetare şi umane, incoerenţa reglementărilor, până la o atmosferă ostilă în spaţiul mediatic, creată mai ales de unele "comportamente şi atacuri imat