Anunţul comisiei academice care a considerat că premierul Victor Ponta a plagiat mari părţi din teza sa de doctorat, potrivit căruia titlul de doctor ar trebui retras premierului român, amplifică tensiunile politice din ţara noastră, unde preşedintele şi premierul se luptă pentru putere, este, în mare opinia exprimată de presa occidentală, dar formulată ca atare de agenţia de presă Associated Press.
"Este neclar dacă membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au afiliere politică, scrie Associated Press, citată de Agerpres. Dar, notează agenţia, "preşedintele Andruh a fost unul dintre academicienii români care l-a acuzat public pe Ponta de plagiat în articolul din revista Nature. Publicaţia a pretins că alegaţiile de plagiat sunt bazate pe documente furnizate de un denunţător anonim".
"Plagiatul şi alte forme de incorectitudine academică sunt endemice în România, o ţară cu 19 milioane de locuitori. După căderea comunismului în 1989 şi după ce România a început reformele economice, un mare număr de universităţi private şi instituţii s-au deschis, asigurând ceea ce unii susţin că sunt titluri academice contrafăcute", mai apreciază AP.
"Premierul român nu e dispus să demisioneze"
Cotidianul ungar Magyar Nemzet titrează:"Premierul român nu este dispus să demisioneze", comentând că Victor Ponta a anunţat că nu va demisiona, "deşi o comisie de la Bucuresti a stabilit că a plagiat în redactarea lucrării sale de doctorat. Ponta respinge verdictul ca fiind motivat politic şi ilegal. Refuzul său vine la doar trei zile după ce anunţase într-un interviu că e dispus să demisioneze dacă se va constata că a plagiat".
Cu gândul la recenta demisie a preşedintelui Ungariei, în urma acuzaţiilor de plagiat în teza sa de doctorat, Borsonline notează: "Nu toată lumea urmează e