Le vezi peste tot, ca niste mici pete de lumina scapate de soare pe pamant, atat in flora spontana, cat si cultivate in gradina si, pentru cunoscatori, constituie o adevarata farmacie.
Galbenelel au proprietati astringente, emoliente, sedative, antiinflamatoare, decongestive, hemostatice si se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici si rare, pe parcursul a 10 - 15 minute.
La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Infuzia are actiune diuretica, antiinflamatoare, depurativa, usor laxativa si sudorifica, cicatrizeaza intern si mareste secretia de bila.
Extern, galbenelele se recomanda in caz de leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancer al pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.
Infuzia de galbenele este un dezinfectant mult mai eficace decat cea de musetel. Pentru dureri in gat si in piept, se prepara o infuzie mai concentrata, din doua - trei lingurite de planta la 100 ml de apa fiarta. Dupa infuzare, cand ceaiul este cald, la temperatura corpului, se adauga un varf de lingurita de bicarbonat alimentar, se amesteca bine si se face gargara.
Ultima gura de ceai poate fi inghitita. In loc de bircarbonat, se poate folosi, cu aceleasi efecte benefice, o jumatate de lamaie stoarsa in infuzie sau un varf de lingurita de sare mare. Acelasi