Procesul de la Buzău, în care sunt judecaţi responsabilii pentru retrocedarea Colegiului "Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe, a ajuns la final. Site-ul Judecătoriei Buzău a publicat vineri seară sentinţele în dosarul retrocedării colegiului.
Judecătoria Buzău a anulat decizia Curţii de Apel Braşov, din 2006, prin care colegiul şi toate clădirile aferente sunt proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal şi i-a condamnat pe cei trei membri ai comisiei de retrocedare la trei ani de închisoare cu executare. Avocaţii acestora vor ataca sentinţa la o instanţă superioară. Organizaţiile politice maghiare din România au comentat sentinţa ca fiind un precedent periculos pentru retrocedarea bunurilor bisericeşti din România şi pentru renaţionalizarea acestora. Instanţa a dispus anularea în întregime a actului de retrocedare şi ştergerea Eparhiei Reformate din cartea funciară unde apărea ca proprietar al clădirii.
Istoria retrocedării
În anul 2002, o comisie formată din reprezentatul Eparhiei Reformate din Ardeal, Marosan Tamas, subsecretarul de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marko Attila, şi juristul Ministerului de Justiţie, Silviu Clim, au aprobat retrocedarea Colegiului
"Szekely Miko”. Înainte de retrocedare, căminele în care locuiau profesorii colegiului au fost cumpărate de două persoane fizice. Persoanele în cauză au depus o plângere penală împotriva membrilor comisiei. După o investigaţie ce a durat mai mulţi ani, Direcţia Naţională de Anticorupţie (DNA) a dispus, în 2010, trimiterea în judecată a membrilor comisiei pentru un prejudiciu adus statului, de 1,3 milioane de euro.
Tergiversări
Procesul celor trei a început în luna ianuarie a anului trecut, însă după mai multe amânări şi un marş de protest al enoriaşilor Bisericii Reformate din Sfântu