Un personaj mai degrabă şters, inginer ca formaţie, şcolit în America, lider al aripii politice a Fraţilor Musulmani - Partidul Libertăţii şi Justiţiei, tată a 5 copii şi bunic a trei nepoţi, Muhammad Mursi e noul preşedinte al Egiptului, primul preşedinte civil din istoria republicii. "Sunt unul dintre voi!", a fost leit-motivul campaniei sale electorale. Vineri, în Piaţa Tahrir, când - în prezenţa sute de mii de oameni - a rostit discursul victoriei, Mursi şi-a descheiat haina, ca oamenii să vadă că nu poartă vestă antiglonţ, că este asemenea lor.
Deocamdată, Egiptul se conduce după o declaraţie constituţională, care stipulează că puterea aparţine Armatei. Mohammad Mursi declară că principala sursă de inspiraţie a viitoarei Constituţii (la care lucrează un grup de experţi desemnaţi tot de Armată) va fi Sharia (legea islamică). Nimic nou faţă de Constituţia din 1971, cu care a împărăţit (era să spun "guvernat") Mubarak. Şi acolo, în articolul 2, scria limpede, de la dreapta la stânga: "Islamul este religia Statului. Limba arabă este limba oficială, iar Sharia este sursa principală a legislaţiei".
Unul dintre sloganurile de campanie ale lui Mursi, vechiul sologan al Fraţilor Musulmani, care i-a speriat mai ales pe creştinii copţi şi pe observatorii străini, a fost "Islamul e soluţia!" Prezidenţiabilul a avut grijă să se delimiteze fără echivoc, explicând: "Nu există conceptul de democraţie islamică. Există democraţie, pur şi simplu. Poporul este izvorul puterii".
Ieri, Muhammad Mursi a fost instalat oficial ]n funcţia de preşedinte al Egiptului. Are totul, în afară de putere. Blajinul Mursi va mai trebui să aştepte. Consilierii săi au declarat, imediat după validarea rezultatelor scrutinului, ca să pună capăt oricăror speculaţii în legătură cu islamizarea Statului, că preşedintele va numi doi vicepreşedinţi - un creştin copt şi o femeie (ar fi