Cercetătorii americani au aratat că rapamacina, substanţa găsită în Insula Paştelui administrată de obicei pacienţilor care au suferit transplanturi, are efecte benefice asupra memoriei şi capacităţii ei de învăţare.
Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Texas au arătat că rapamicina, substanţa extrasă pentru prima dată din bacterii descoperite în Insula Paştelui ajută la păstrarea tinereţii minţii. Pentru a obţine aceste rezultate ei au realizat mai multe teste pe şoareci atât tineri, cât şi bătrâni. Potrivit rezultatelor prezentate de science daily, dintre animalele tratate cu rapamicină, şoarecii tineri au învăţat şi memorat ceea ce învăţaseră mai bine decât animalele din grupul de control, iar la şoarecii în vârstă s-au îmbunătăţit, de asemenea, memoria şi capacitatea de învăţare, substanţa anulând declinul provocat de vârstă.
De asemenea, Rapamicina, substanţa a cărei nume este dat de denumirea polineziană a Insulei Paştelui, Rapa Nui, cunoscută în întraga lume pentru statuile uriaşe din piatră (moai), are un efect benefic la toate vârstele în combatarea anxietăţii şi depresiei. Testele au arătat că şoarecii trataţi cu rapamicină aveau niveluri mai ridicate de serotonină, dopamină şi norepinefrină, trei substanţe cu rol de neurotransmiţători care contribuie la starea de bine şi calm.
Rapamicina este o substanţă anti-fungică, administrată de cele mai multe ori pacienţilor care au suferit transplanturi, pentru a preveni fenomenul de respingere a organelor transplantate. Potrivit descoperă.ro, rezultatele cercetărilor realizate la Univesitatea din Texas ar putea duce la descoperirea unor noi metode de tratament al bolilor neurodegenerative la om.
Cercetătorii americani au aratat că rapamacina, substanţa găsită în Insula Paştelui administrată de obicei pacienţilor care au suferit transplanturi, are efecte benefi