Presa oficială de la Damasc, dar şi Opoziţia siriană au calificat drept un eşec acordul găsit la Geneva de "Grupul de acţiune". Comunitatea internaţională însăşi s-a divizat când a fost vorba să interpreteze acest text, americanii estimând că el "deschide calea erei post-Assad", în timp ce ruşii şi chinezii, aliaţi ai lui Bashar al-Assad, spun că sirienii îşi vor decide viitorul.
Un fost lider al CNS (Consiliul Naţional Sirian), principala coaliţie a Opoziţiei siriene, a calificat drept o "farsă" acordul de la Geneva, care prevede un Guvern de tranziţie, din care să facă parte şi membri ai actualei Puteri. Burhan Ghaliun a spus pe un ton ironic că va trebui ca sirienii să negocieze cu "călăul lor, care n-a încetat să ucidă, să tortureze şi să violeze femei de la începutul revoltei, acum 15 luni".
Un alt membru al CNS a declarat că "refuză orice iniţiativă care nu spune clar că Bashar al-Assad trebuie să părăsească Puterea".
Mai echilibrat, purtătorul de cuvânt al coaliţiei anti-Assad spune că există şi "câteva elemente pozitive", dar el a regretat că "ansamblul rămâne prea vag pentru a întrevedea o acţiune reală şi imediată". La faţa locului, în Siria deci, combatanţii sunt de părere că acest acord "îi va permite regimului să tragă de timp şi să continue masacrele".
Presa oficială de la Damasc vorbeşte şi ea de "un eşec", când comentează acordul de la Geneva, la fel ca Iranul, ţară care regretă că nu a fost invitată să ia parte la aceste discuţii, ţinând cont de "influenţa pe care ar putea-o avea în Siria".
Trebuie spus că participanţii la reuniunea de sâmbătă din Elveţia au interpretat şi ei diferit acest text. Americanii sunt de părere că acordul "deschide calea erei post-Assad", în timp ce aliaţii Damascului, Rusia şi China, spun că numai sirienii îşi vor decide viitorul. Un viitor ce ar putea fi presărat cu tot mai mulţi morţi.