Omul modern s-a pricopsit cu o noua angoasa: nomofobia sau frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Specialistii explica care sunt implicatiile acestei dependente in viata noastra.
Verificati de mai multe ori pe zi daca telefonul mobil este pornit sau daca nu cumva ati pierdut apeluri si SMS-uri? Luati telefonul peste tot, inclusiv la toaleta? Ideea de a ramane fara baterie sau de a uita telefonul va provoaca neliniste? Toate acestea reprezinta semne ale dependentei de telefonul mobil, aflam din Doctissimo.
Ce este nomofobia
Termenul de nomofobie (No mobile phone phobia) a aparut in Marea Britanie, in 2008, in urma publicarii datelor unui sondaj realizat pe 2.000 de persoane. In acest sondaj, 53% dintre britanici s-au declarat a fi anxiosi atunci cand nu au telefonul mobil cu ei. Doi ani mai tarziu, alt studiu, realizat de data aceasta in Franta, a scos la iveala faptul ca 22% dintre francezi nu puteau rezista o mai mult de o zi fara telefonul mobil.
Nomofobia s-ar putea traduce prin nervozitate, neliniste, stres, manifestari provocate de lipsa telefonului sau de faptul ca acesta nu poate fi folosit. O angoasa pe care cea mai mare parte a nomofobilor o justifica prin imposibilitatea de a comunica cu prietenii, cu rudele, insa nu trebuie sa uitam ca odata cu aparitia smartphone-ului, putem vorbi de un instrument util in mai multe privinte, care depasesc un simplu apel.
Locul telefonului mobil in societatea noastra
In trecut, oamenilor le era frica sa nu-si piarda cheile sau portmoneul. Astazi, ne este mai frica sa ne pierdem telefonul mobil. Noile generatii de telefoane mobile contin foarte multe informatii: adrese, fotografii, muzica preferata, SMS-uri bine organizate. "Avem toata viata in telefonul mobil, de unde aceasta teama de a-l pierde", spune Phil Marso, scriitor si initiator din 2001 al