Iată ce s-a petrecut în România alternativă, unde totul funcţionează, iar oamenii îşi realizează în viaţă toate potenţialităţile pozitive, favorabile: preşedintele Traian Băsescu, sătul să fie ignorat cu aroganţă la summituri şi să umble prin colţuri cu mâinile îndesate în buzunarele pantalonilor, i-a solicitat premierului să meargă, în calitatea lui de şef al Executivului ţării, să participe la discuţii, cu speranţa că nu va fi întâmpinat cu aceeaşi ostilitate disimulată.
Premierul i-a mulţumit la televiziunea publică, dar a pretextat imposibilitatea lui de a merge la Bruxelles prin chestiuni urgente de sănătate. În fapt, în cursul unei întâlniri la adăpost de indiscreţiile presei, preşedintele l-a chemat pentru a-l informa că în teza lui de doctorat s-au descoperit încălcări grave ale uzanţelor, iar premierul a socotit că este mai bine pentru el şi pentru ţară să îşi pregătească o retragere demnă din prim-plan, retrăgându-se la pescuit, în localitatea unde soţia lui deţine o casă de vacanţă. Cum totuşi la summitul foarte important anunţat România trebuia să trimită pe cineva, s-a socotit că e mai potrivit să meargă, în calitate de cap al delegaţiei, vicepremierul, însoţit de experţi de la Externe recunoscuţi pentru rezultatele lor anterioare (Bogdan Aurescu, de pildă).
Între timp însă, semnalarea neregulilor doctorale a ajuns la experţii din Educaţie. Pentru că era deja al doilea caz - cel al fostului ministru de resort, dl prof. univ. dr. Mang, fiind deja notoriu şi larg mediatizat -, membrii Comisiei de etică şi cei ai CNADTU au căzut de acord, fiecare în parte şi apoi în mod concertat, că ar fi oportun să îşi facă datoria cu sobrietate şi discreţie, în cadrul unei tranzacţii impregnate de spiritul legii şi de respect faţă de valorile morale. În acest sens, dl Mang a promis că, în schimbul surdinei şi al unor comentarii publice minimale, acceptă să