Ieri, la prima probă scrisă a Bacalaureatului, liceenii s-au poticnit în viziunea despre lume a poetului Mihai Eminescu.
Absolvenţii de liceu au trecut ieri prin emoţiile primei probe scrise a Bac-ului. La Colegiul Tehnic „Traian" din Bucureşti, părinţii au păzit cu străşnicie poarta de la ora 8.00, până când au ieşit cei aşteptaţi, în jur de ora 12.30. Nu s-au depărtat de „fotoliile" de pe bordură, la umbră, mai mult de câteva minute, pentru a cumpăra o cafea de la dozatorul din colţ. În ciuda faptului că gratiile de la poartă au fost dublate, cândva, cu tablă, iar înăuntru nu se vede nimic, doar printr-o gaură, în dreptul lacătului.
În liceu nu a intrat nimeni care nu a avut proba la română: de dat, de supravegheat sau de inspectat. Niciun pas dincolo de poarta şcolii, care a stat încuiată şi păzită, mai bine de trei ore. Una dintre mame ofta: „Ce emoţii am, mai mari decât Mădălina! Dar nu i-am spus nimic, am tăcut din gură, să nu o sperii şi mai tare. Le-am zis, înainte să intre: să facă bine, că o să vină Ponta cu joburi de la Bruxelles, pentru ei", a râs ea, nervos.
Bani pentru meditaţii nu a avut: „Cum i-o fi norocul, dacă nu ia, dăm din nou, ce-o să facem", spunea femeia. Primul licean ieşit din examen era tare mohorât. „Eu am învăţat «Moromeţii», mi-a dat şi la teză, am avut şi la lucrare, aia voiam să dea. Şi «Iona» o ştiam pe de rost, dar Eminescu nu am citit deloc", le explica băiatul părinţilor care făcuseră roată în jurul lui, la poartă. „S-a putut copia, camerele înregistrează doar imagine, fără sunet, dacă ţii capul în jos, aşa, poţi vorbi, nu se vede", a adăugat puştiul.
Toţi elevii au fost de acord că subiectul III a fost cel mai greu. „Nimeni nu a citit", spunea o elevă. „O să iau patru cu brio", exclama o alta.
Pentru majoritatea, Eminescu a însemnat „Luceafărul". Cu o excepţie: „Eu am scris «Sarea pe deal»", zic