Preşedintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmează să demisioneze în faţa presiunilor politice generate de investigaţia privind manipularea dobânzilor, care a condus la sancţionarea băncii britanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg, informează Mediafax.
Agius (65 de ani) este în funcţie din ianuarie 2007. Anunţul privind demisia este aşteptat încă de luni, potrivit sursei citate.
Preşedintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care şi-a oferit demisia în urma investigaţiei internaţionale privind suspiciuni că marile bănci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobânda de referinţă de pe piaţa interbancară care serveşte drept indice global al dobânzilor.
Directorul general al Barclays, Robert "Bob" Diamond, este ţinta presiunilor autorităţilor din Marea Britanie şi Statele Unite, după ce investigaţia a dezvăluit că banca a "încercat în mod sistematic" să manipuleze dobânzile de referinţă la credite interbancare în dolari şi euro pe piaţa londoneză.
"Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius - n.r.) ca el încasând un glonţ pentru Bob Diamond. Şi-au dat seama că trebuie să facă ceva, iar Agius era preşedinte şi în perioada neregulilor pentru care sunt sancţionaţi. Va fi oare suficient?", comentează pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra.
Diamond şi Agius sunt programaţi în următoarele zile la audieri în Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregăteşte, separat, o dezbatere privind reforma dobânzii Libor, inclusiv introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care încalcă reglementările, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice.
Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfârşitul lunii iunie