Preşedintele grupului bancar britanic Barclays Plc, Marcus Agius, a demisionat astăzi şi a afirmat că scandalul privind posibila manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor a avut un impact devastator asupra reputaţiei băncii şi va renunţa la funcţia sa deoarece "răspunderea este netransferabilă", transmite Reuters. Sursa: Reuters
Reprezentanţii Barclays au anunţat miercuri că au ajuns la o înţelegere cu Autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie în urma căruia cea de a doua mare bancă britanică va plăti penalităţi în valoare de 290 milioane lire sterline (453 milioane de dolari) pentru a pune capăt unei anchete internaţionale privind posibila manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor.
Agius, preşedinte al Barclays timp de cinci ani şi jumătate, va rămâne în funcţie până al desemnarea unui succesor. Scandalul privind posibila manipulare a dobânzilor Libor şi Euribor a determinat presiuni din partea acţionarilor care au cerut demisia preşedintelui Barclays, Marcus Agius, şi a directorului general al băncii britanice, Bob Diamond.
Cea mai mare amendă din istoria Angliei
În Marea Britanie, Autoritatea de reglementare în domeniul serviciilor financiare (FSA) a impus Barclays să plătească o amendă de 59,5 milioane de lire sterline (92 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare amendă impusă vreodată de FSA.
În SUA, Commodities Futures Trading Commission, CFTC, a impus Barclays să plătească o amendă de 200 milioane de dolari. În plus, Barclays a acceptat să plătească alte 160 milioane de dolari Departamentului american al Justiţiei.
Separat, Barclays a anunţat că directorul său general şi alţi directori vor renunţa la bonusurile lor pentru acest an. 'Îmi pare rău că unii angajaţi au acţionat într-o manieră care nu corespunde cu cultura şi valorile noastre', a declarat directorul general de la B