Incepand cu 1 iulie, Uniunea Europeana a sistat cumpararea de petrol din Iran. Autoritatile de la Bruxelles spera ca aceasta actiune de embargo sa forteze Iranul sa negocieze cu privire la controversatul sau program nuclear si cer acestuia mai multa transparenta. Sursa imagine: incont.ro
UE si SUA acuza Iranul de construirea armelor de razboi, in timp ce Iranul neaga acest lucru si insista asupra dreptului sau de a folosi energia nucleara in alte scopuri decat cele de razboi.
Petrolul iranian va ajunge din nou in Europa numai in momentul in care Teheranul va incepe negocieri serioase privind programul nuclear iranian. Embargoul va avea consecinte dureroase in ambele tabere, acestea fiind dependente una de alta.
Statisticile arata ca cea mai afectata de aceasta decizie va fi Grecia, care pana acum primea petrol pe credit, nedispunand de bani lichizi, urmand sa-l plateasca mai tarziu. Acum, insa, Grecia va trebui sa gaseasca o alta solutie pentru a primi petrolul necesar.
Spania si Italia, alti doi importanti cumparatori ai petrolului Iranian, s-au reorientat la timp catre Arabia Saudita.
In replica, Iranul va incerca sa contracareze efectele embargoului UE, Deja a luat masuri de siguranta, cum ar fi constituirea unei rezerve de 150 miliarde de dolari.
Sursa: Deutsche Welle