Pentru a deveni un specialist căutat şi bine plătit, este suficient să termini o şcoală profesională. Totuşi, în societate bântuie prejudecata că eşti incompetent, dacă nu ai trecut prin facultate.
Astăzi începe admiterea în şcolile profesionale. În acest an, Ministerul Educaţiei a alocat peste 14.000 de locuri la această treaptă de învăţământ, majoritatea cu finanţare bugetară. Deşi nu se bucură de acelaşi prestigiu ca şi facultăţile, aceste instituţii pot oferi o bună calificare, într-o perioadă relativ scurtă.
Pentru absolvenţii de gimnaziu studiile durează trei ani, iar pentru cei de liceu - un an. Specializările sunt diverse: de la bucătar, lăcătuş şi croitor până la montator de sisteme de ventilaţie sau maşinist pe excavator.
Tinerii din Republica Moldova sunt condamnaţi la şomaj
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, circa 12.000 de studenţi au absolvit în 2011 şcolile profesionale din ţară, iar numărul acestora este în descreştere faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei a majorat în acest an numărul locurilor disponibile, încercând să-l echilibreze cu valul tinerilor care se orientează către universităţi.
Mai multe burse pentru studenţii de la facultăţile cu profil IT
„Cei mai solicitaţi specialişti pe piaţa locurilor de muncă sunt muncitorii calificaţi. Toate ţările au nevoie de ei", susţine viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura. De aceeaşi părere este şi viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc, care crede că e nevoie să ridicăm prestigiul noţiunii de „muncitor" în societate.
RATA DE ANGAJARE - 60%
„Rata de angajare a absolvenţilor şcolilor profesionale este una bună, de 60%. Mai bine să fii un lucrător calificat, cu un serviciu şi un venit stabil, decât un absolvent cu trei facultăţi în căutare de un loc de muncă. În prezent, cele mai căutate profesii sunt din domeniile construcţi