Membrii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si ai Local American Working Group (LAWG) sustin ca mentinerea taxei clawback in forma actuala si obligatia de plata a acesteia pentru trimestrul III vor produce o criza fara precedent in industria farmaceutica, in conditiile in care mai multi jucatori vor intra in incapacitate de plata.
„1 iulie este data la care pentru companiile farmaceutice incepe sa aiba efect obligatia de plata pentru trimestrul III si care poate produce o criza fara precedent in industria farmaceutica, din cauza incapacitatii de plata a multor producatori”, anunta membrii celor doua organizatii.
Potrivit acestora, discutiile dintre producatorii/importatorii de medicamente si autoritatile privind modificarea actualei taxe clawback au esuat, iar data-limita de 15 iunie stabilita pentru identificarea unei solutii nu a fost respectata.
La sfarsitul lunii mai, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat constituirea unui grup de lucru, format din reprezentanti ai ministerului de resort, ai Ministerului de Justitie, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ai industriei de medicamente, cu scopul realizarii unei analize de impact in cazul schimbarii formulei de calcul a taxei clawback.
„Din pacate, vestile nu sunt bune. Desi grupul de lucru s-a intalnit pe parcursul a patru runde de negocieri (5 iunie – 14 iunie – n.r.), in cadrul carora am discutat cu cifre concrete pe masa si am facut simularile de impact impreuna, autoritatile nu au luat nicio decizie. Avem nevoie de fapte, nu doar de declaratii de intentie. Timpul trece in devafoarea companiilor si a pacientilor deopotriva”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM si membru al grupului de lucru.
Potrivit calculelor producatorilor si importatorilor de medicamente de pe piata locala, cuantumul taxei claw-bac