Şeful serviciilor germane de informaţii generale, criticate cu privire la ancheta asupra crimelor rasiste atribuite unor neonazişti, a demisionat luni, a anunţat Ministerul german de Interne, relatează AFP.
Acest grup de extremişti - alcătuit din doi bărbaţi, morţi între timp, şi o femeie, aflată în detenţie -, care s-a autointitulat "Clandestinitatea Naţional-Socialistă" (NSU), este suspectat că a ucis nouă străini, inclusiv opt turci, în perioada 2000-2006, dar şi un poliţist, în 2007.
De la descoperirea existenţei NSU, în noiembrie, Serviciile însărcinate cu Protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz sau VS), adică serviciile germane de informaţii generale, sunt criticate aspru, iar şeful lor, Heinz Fromm, şi-a asumat răspunderea.
Cazul a provocat o puternică emoţie în Germania, mai ales deoarece, timp de mai mulţi ani, anchetatorii, cu VS în frunte, nu au luat suficient de în serios ipoteza unor crime rasiste.
În cadrul unei ceremonii solemne, la Berlin, cancelarul german Angela Merkel a cerut în mod public scuze familiilor victimelor, în unele cazuri acuzate în mod eronat în cadrul acestor asasinate.
Polemica cu privire la modul în care a fost condusă ancheta a reapărut săptămâna trecută, după ce presa a dezvăluit că aceste servicii au distrus informaţii importante cu privire la NSU.
Potrivit presei, la puţin timp după descoperirea celulei neonaziste, un şef de unitate din cadrul serviciilor generale de informaţii ar fi distrus dosare care arătau că acest serviciu de anchetă a stabilit contacte cu medii neonaziste din Turingen (est), unii dintre membrii serviciului având legături personale cu cei trei membri NSU.
În plus, în ultimele săptămâni Parchetul Federal a eliberat rând pe rând patru suspecţi, arestaţi în cadrul anchetei asupra celulei NSU, apreciind că, în cea mai mare parte a cazurilor, acuzaţiile reţinute împotri