Legea 62/2011 privind dialogul social trebuie modificată de reprezentanţii Guvernului, deoarece în forma actuală conţine prevederi care repun pe tapet o nouă încercare de feudalizare a relaţiilor de muncă România, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.
"În forma actuală, Legea 62/2011 stipulează că o organizaţie sindicală trebuie să numere, la înfiinţare, cel puţin 15 angajaţi din aceeaşi instituţie, ceea ce împiedică orice structură lucrativă cu un număr mai mic de angajaţi să-şi poată forma propriul sindicat. Spre deosebire de România, în Polonia numărul minim necesar pentru înfiinţarea unei organizaţii sindicale este de patru persoane, în Bulgaria - de trei, iar în Ungaria tot de patru. În plus, Legea 62/2011 restricţionează dreptul la grevă al lucrătorilor, fapt care contravine prevederilor internaţionale ale drepturilor omului, printre care se numără şi dreptul la liberă asociere. În concluzie, sperăm că Guvernul va face o modificare legislativă care să permită dezvoltarea echilibrată a dialogului social", a afirmat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.
Acesta a catalogat, totodată, drept "un atac dur şi nejustificat" la adresa lucrătorilor declaraţiile făcute săptămâna trecută de anumiţi reprezentanţi ai patronatelor, reuniţi în Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).
Atac la adresa patronatelor
"Aceste organizaţii fantomă, care reprezintă cel mult câte două federaţii patronale, încearcă blocarea unui dialog social real şi doresc impunerea exclusivă a punctului lor de vedere, în numele unor interese de grup. Se doreşte de fapt excluderea structurilor sindicale de la masa dialogului, blocându-se toate căile prin care sindicatele îşi pot susţine lucrătorii", a mai spus Bogdan Hossu.
Prezent la conferinţa de presă, Dumitru Costin, preşedintele Blocu