MAI a anunţat că, potrivit unei legi din 2003, paza bunurilor şi protecţia persoanelor aflate pe plaje revin societăţilor comerciale care le administrează.
Imaginile cu poliţiştii care patrulau pe plajele româneşti au devenit istorie. Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, aceştia nu vor mai interveni decât după ce s-au produs evenimente. Cu alte cuvinte, vor desfăşura activităţi de "constatare şi sesizare a producerii unor evenimente". Explicaţia retragerii este o lege veche de zece ani, Legea 333/2003, care prevede că paza obiectivelor, bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor, cu ultimele modificări, asigurarea protecţiei turiştilor revin societăţilor ce administrează aceste plaje. Poliţiştii nu au renunţat însă la sfaturile pentru turişti. "Întrucât litoralul românesc reprezintă un punct de atracţie atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini, Poliţia Română le recomandă celor aflaţi pe litoral să adopte măsurile minime de siguranţă, de protejare a bunurilor şi valorilor pe care le deţin pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor şi să respecte normele legale în vigoare", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. În acelaşi document se spune că "misiunea poliţiştilor este de a preveni evenimentele ce ar putea afecta viaţa, integritatea sau patrimoniul celor aflaţi în această perioadă pe litoral".
Numărul poliţiştilor detaşaţi, în scădere dramatică
Potrivit Poliţiei Române, 352 de poliţişti vor fi detaşaţi pe litoral, în perioada 1 iulie-31 august, pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică. "Pentru asigurarea măsurilor de ordine necesare asigurării climatului de linişte şi siguranţă pe litoral, poliţiştii vor fi detaşaţi în două serii", se arată în comunicatul de presă al Poliţiei. Prima seria a început ieri şi se va termina pe 31 iulie 2012, iar a doua serie se va încadra în perioada 1