Un număr de 32 de manageri cu background de ingineri, economişti, jurişti sau medici din Bucureşti, Braşov, Sibiu sau Galaţi au încercat săptămâna trecută să câştige bursa de 35.000 de euro oferită de Ziarul Financiar împreună cu Universitatea din Viena pentru a-şi petrece următorul an şi jumătate învăţând la cursurile programului de Executive MBA.
În cel de-al patrulea an de când ZF şi WU Executive Academy oferă această bursă unui abonat ZF, din juriu au făcut parte decanul programului, profesorul Bodo Schlegelmilch, Ulrik Rasmussen, partener în cadrul celei mai mari firme de executive search de la noi - Pedersen & Partners, o parte dintre absolvenţii programului de EMBA WU Executive Academy şi Adelina Mihai din partea ZF.
Am cunoscut, ascultat şi discutat cu 32 de manageri cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani din eşaloanele doi şi trei din multinaţionale sau din companii româneşti. Câţiva dintre ei sunt antreprenori sau conduc afacerile lăsate moştenire de familiile lor, având pe mână bugete de câteva milioane de euro şi câteva zeci de angajaţi. Pe care în mare parte ei singuri şi i-au recrutat. Am rămas impresionată de viteza cu care aceştia au fost promovaţi în companiile pentru care lucrează şi de ambiţia şi dorinţa lor neîncetată de a se dezvolta prin participări la programe de training sau prin obţinerea de calificări profesionale de prestigiu.
Dileme morale
Una dintre întrebările adresate managerilor a fost legată de o dilemă morală în faţa cărora s-au aflat la un moment dat în carieră şi modul în care aceştia au rezolvat-o. Un manager din industria IT, care are în subordine 66 de dezvoltatori de software şi 3 project manageri, a spus că cel mai greu i-a fost atunci când trebuia să facă ceva cu care nu a fost în totalitate de acord.
Dilema lui era: "Cum alegi, dintr-o echipă, cui oferi maşină de companie ş