Înainte de a achiziţiona pachete turistice către diferite destinaţii de vacanţă, atât din ţară, cât şi din străinătate, românii trebuie să verifice câteva aspecte legate de agenţiile de turism cărora li se adresează pentru a beneficia de serviciile dorite, asigurându-se astfel că nu vor întâmpina ulterior neplăceri, susţin reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"În momentul în care vrei să cumperi o vacanţă este necesar să ştii că orice agenţie de turism trebuie să aibă o licenţă", a declarat pentru gândul Dorin Gherghina, directorul direcţiei Control, Consiliere şi Monitorizare în Turism din cadrul MDRT.
El ne-a mai explicat, de asemenea, că în momentul în care o persoană îşi doreşte să achiziţioneze un pachet turistic ea trebuie să acorde o atenţie deosebită clauzelor contractuale din cadrul documentului pe care îl semnează cu respectivul operator economic, pentru a se asigura că va beneficia de toate facilităţile incluse în oferta iniţială.
Un alt aspect care trebuie să îl intereseze pe fiecare român care vrea să plece în concediu cu vacanţe cumpărate de la diferite agenţii de turism este cel al funcţionării acestora pe baza unor poliţe de asigurare valide care garantează rambursarea cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de către turişti în cazul în care agenţia intră în insolvenţă sau dă faliment.
"Am primit foarte multe sesizări chiar de agenţii de turism care au încasat banii turiştilor şi au intrat apoi în insolvenţă", a mai atenţionat Gherghina. "Noi am transmis Poliţiei sesizările turiştilor sau operatorilor asupra acestor agenţii care i-au fraudat pe clienţi", a menţionat, de asemenea, reprezentantul MDRT.
Amenzi de peste 600.000 de lei date agenţiilor de turism
De la începutul anului 2012, reprezentanţii MDRT au sancţionat agenţiile de turism din România prin 47 de amenz