"Să mă judece colegii mei, intelectualii", cere Victor Ponta, convins că aceştia vor citi teza sa de doctorat într-o altă lumină decât "colegii lui Băsescu, intelectualii". Deja avem o dezbatere despre ai cui sunt "judecătorii" care se vor pronunţa asupra lucrării, ceea ce este o primă victorie a titanicului efort instituţional şi mediatic de ştergere a unui furt grosolan.
În astfel de momente îşi fac apariţia spălătorii de cadavre. Ei au un talent special să-ţi demonstreze că albul este negru şi negrul este alb. Când Traian Băsescu a lovit un copil, fapt confirmat de o înregistrare video, o întreagă armată de doctori în pixelul albastru s-a activat instant, livrând o minciună unui public care voia să fie minţit. Astăzi, o forţă egală, dar de sens opus, se străduieşte să-l spele pe Victor Ponta, folosind instituţii ale statului, influenţa din presă şi aceeaşi nevoie a oamenilor de a fi prostiţi în faţă.
Şi pentru că ceea ce a făcut premierul pute rău de tot, aceşti vidanjori profesionişti nivelează cu sârg rahatul, astfel încât culpa să se împartă la toată clasa politică ("toţi sunt la fel, toţi sunt doctori, toţi fură"), iar Victor Ponta să apară drept victimă politică ("se ascute războiul politic între Palate, acuzaţiile curg dintr-o parte şi din cealaltă"). Pentru a-i şterge urmele, politrucii d-lui Ponta folosesc demolarea, desfiinţând şi reînfiinţând instituţii, permutând comisii şi oameni, şi nivelarea, întinzând mâzga peste o clasă întreagă de dottorei făcuţi la fără frecvenţă.
Cu siguranţă, există o mafie a titlurilor academice. Da, o treime dintre parlamentari sunt doctori şi doctoranzi. Da, există probe clare că şi alte notabilităţi au plagiat. Da, este foarte probabil ca denunţătorul să vină pe filiera Traian Băsescu. Dar toate acestea sunt contextul: asta-l absolvă pe Victor Ponta de vină? Subiectul este clar, de la The Guardian, la Wa