Zona euro isi va accelera ritmul de crestere abia din 2014, in timp ce prognoza pentru acest an este negativa, iar pentru 2013 vizeaza o usoara revenire, potrivit unui raport al Ernst & Young.
Raportul Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei Euro, precum Spania si Italia vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare.
Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% anul acesta.
Totusi, o eventuala revenire in 2013 va fi modesta, avand in vedere multiplele problematici cu care se confrunta zona euro, fiind prognozata o crestere de doar 0,4%. Pe masura ce constrangerile fiscale se relaxeaza in 2014, EEF prognozeaza ca zona euro va inregistra cresteri de 1,7% in 2014, si de 2% in 2015 si 2016.
“Pentru unii, dilema alegerii intre austeritate si crestere are un raspuns imediat, ceea poate indica o simplificare periculoasa. Avand in vedere expunerea bancilor din zona Euro pe datoriile suverane, este clar ca stabilitatea fiscala este mai inter-conectata ca niciodata cu stabilitatea sistemelor financiare. Prin urmare, stabilitatea fiscala este o componenta cheie in recuperarea sanatatii sectorului bancar si in obtinerea finantarii pentru investitii si crestere”, a spus Marie Diron, consultant economic senior al Ernst & Young Eurozone Forecast.
Politica fiscala poate fi ajustata intr-o maniera care sa incurajeze cresterea, iar structura cheltuielilor guvernamentale poate fi modificata la nivel national pentru a stimula cresterea cheltuielilor pentru investitii.
Potrivit Ernst & Young, acele regiuni ale zonei euro care