În cele două luni de mandat, Executivul s-a remarcat mai mult prin gafe şi decizii controversate decât prin realizări.
Cabinetul Ponta şi-a început mandatul pe 7 mai 2012, zi în care a depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Au trecut de atunci 58 de zile, o perioadă agitată, în care Executivul a provocat atâtea scandaluri şi a emis atâtea decizii controversate încât tot mai multe voci vorbesc despre actuala guvernare ca despre o ameninţare la adresa democraţiei.
Acţiunile negative ale Guvernului Ponta pot fi împărţite în trei categorii: atacuri premeditate împotriva unor instituţii ale statului, gafele şi bâlbâielile care pot fi considerate involuntare, ca şi mesajele politice nocive aruncate în spaţiul public.
Scandalul Grăjdan-Năstase
Unul din primele scandaluri ale actualei guvernări a fost tentativa de a-l salva pe Adrian Năstase de la condamnare în procesul „Trofeul Calităţii". Pe 8 mai 2012, la prima şedinţă de Guvern, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a fost trecut din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a premierului.
Pe 22 mai 2012, în prima zi de lucru a noului inspector general, PSD-istul Constantin Grăjdan semna o adresă către Curtea Supremă prin care retrăgea instituţia din proces, pe motiv că nu există prejudiciu. La scurt timp, procurorii DNA l-au acuzat pe Grăjdan de favorizarea infractorului, iar în urma scandalului acesta a fost demis de Ponta.
Sprijin pentru Adrian Năstase
În plin scandal legat de condamnarea lui Adrian Năstase, Victor Ponta şi-a declarat public sprijinul pentru fostul premier. De altfel, el l-a vizitat la spital pe predecesorul său, condamnat pentru fapte de corupţie, chiar în noaptea în care acesta a încercat să se sinucidă. Năstase s-a bucurat de sprijinul moral al mai multor membri ai Guvernului Ponta, printre care ministrul d