Evenimentele de miercurea trecuta au dominat agenda publica si-n saptamana aceasta, cu reverberatii internationale, cele mai multe induse din partida adversa, dar actul in sine este greu de pus corect in termeni din pricina partizanatelor, a inregimentarii de o parte ori de alta.
Cu certitudine, condamnarea lui Nastase in procesul "Trofeului calitatii" urmata de tentativa de suicid va fi un punct de cotitura in politica si va actiona ca un "checks and balances" sau "balances of power". Pastrand proportiile, desigur.
Desi "verificarile" si "echilibrarile" dinainte se refera la separatia puterilor in democratia si constitutia SUA, decizia ICCJ din Romania va constitui un hotar, iar de aici incolo niciun politician nu va mai putea fi sigur de viitorul sau dupa exercitarea unei functii cu oarece miza.
Facatori de dosare
Cine isi inchipui ca procesul lui Nastase va fi exceptia si nu regula va ramane consternat sa constate ca fiecare partid ajuns la Putere, fiecare lider isi va pune deoparte act langa act, dovada langa dovada cu care la o adica sa-si poata sustine nevinovatia. In plus, competitorii, rivalii, de nu si colegii, se vor apuca si ei de adunat probe, tinandu-le in sertare bine zavorate pana la momentul oportun.
Ei bine, daca Securitatea si DIE aveau un numar limitat de ofiteri, in uniforma ori sub acoperire, si o lista impresionanta de informatori, de la cazul Nastase incoace toti politicienii carieristi, adica majoritatea, toti functionarii si demnitarii statului, de la sef la subordonat, vor fi cu ochii in patru doar-doar vor prinde o informatie, un gest, o proba numai buna de folosit ca santaj la nevoie. Exceptia? Cei ce-si fac meseria din vocatie si convingere, dar, din nefericire, cei mai lipsiti de aparare.
Cum s-a rezolvat la altii
Lucruri asemanatoare, dosare cu delatiuni,