Vicepreşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Aida Popa, a afirmat că Justiţia, în general, a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice şi mass-media, mărturie stând comentariile privind prestaţiile profesionale ale magistraţilor.
"De obicei, în toate activităţile sociale, ca aceasta, cineva este desemnat să ţină un discurs. Acest cineva caută întotdeaua tema cea mai potrivită şi o expune în faţa celor prezenţi. Eu n-am venit să ţin un discurs. Analizaţi-vă fiecare propriile sentimente, cercetaţi unul câte unul motivele pentru care simţiţi o preferinţă nedesminţită pentru fiinţa căreia i-aţi mărturuit toate intimităţile voastre şi atunci veţi putea desluşi raţiuna acestei festivităţi, dar, repet, n-am venit să ţin un discurs. Vreau numai să vă numesc judecători de conştiinţă. Aceste cuvinte nu-mi aparţin, ele reprezintă un citat din textul «Academia datoriei» al unei dintre personalităţile marcante ale literaturii universale, Gabriel García Márquez, care aşa îşi incepea ultima sa carte apărută şi intitulată: «N-am venit să ţin un discurs»", a declarat, duminică seara, judecătoarea Aida Popa, în cadrul festivităţii privind Ziua Justiţiei, de la Cercul Militar Naţional.
Vicepreşedinta instanţei supreme a arătat că "dacă nu a venit să ţină un discurs", cu siguranţă participanţii se întreabă ce urmează să le adreseze. "Am să vă dau un răspuns simplu: Doar ceea ce ne uneşte astăzi aici. În pimul rând dorinţa de a comunica între noi, de a ne spune împlinirile, poate şi neîmplinirile, fie ele instituţionale, fie personale", a continuat judecătoarea Popa.
"Fără a avea o ordine prestabilită", Aida Popa a remarcat faptul că anul judeătoresc ce se încheie a fost marcat de câteva repere importante: intrarea în vigoare a Codului civil, care a avut o dublă semnificaţie: finalizarea unei epoci doctrinare şi jurisprudenţia