Rata şomajului din zona euro a stabilit un nou nivel maxim record pe luna mai după ce încă 88.000 de cetăţeni europeni şi-au pierdut slujbele, semnele de îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii fiind aproape inexistente.
Creşterea continuă a şomajului, comparat cu o stagnare a salariilor, indică faptul că cheltuielile de consum vor rămâne la un nivel anemic în cadrul uniunii monetare, precum şi creşte posibilitatea ca Banca Centrală Europeană va reduce dobânda-cheiel în urma şedinţei consiliului de guvernanţă de joi, anunţă publicaţia financiară „Wall Street Journal”.
Noi recorduri
Agenţia oficială de statistică a Uniunii Europene a comunicat, astăzi, că rata medie a şomajului în economiile celor 17 state membre zonei euro a crescut de la 11,0% în aprilie la 11,1% în mai, cea mai mare rată de când acest indice a început să fie urmărit la nivel european, în ianuarie 1995.
Numărul şomerilor din cadrul zonei euro a crescut la 17,56 milioane, la rândul său o valoare record. Numărul noilor şomeri înregistraţi în luna mai a adus numărul total al noilor şomeri înregistraţi în anul încheiat în această lună la 1,82 milioane.
În ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, rata şomajului a crescut la 22,6%, un nou record şi în cadrul acestei categorii de vârstă.
Acord pentru creştere economică
În cadrul uniunii monetare, rata şomajului variază destul de mult, procentul cel mai scăzut fiind înregistrat în Austria (4,1%) şi Olanda (5,1%). Ţările cu cel mai mare procent de populaţie activă fără un loc de muncă sunt Spania (24,6%) şi Grecia (21,9%).
În aceste ultime două ţări, rata şomajului, şi aşa destul de ridicată înainte de izbucnirea crizei, a fost sporită de programele de austeritate bugetară. Concentrându-se aproape exclusiv pe reducerea deficitului bugetar în primii ani ai crizei, liderii politici europeni şi-a