Liderii Puterii caută variante pentru a salva legea votului uninominal „pur“.
Liderii USL caută soluţii pentru a salva legea votului uninominal „pur", respinsă, recent, de Curtea Constituţională.
Surse din USL afirmau că la nivelul Puterii ar exista informaţii potrivit cărora legea ar fi fost respinsă pe motiv că regulile electorale nu pot fi modificate cu şase luni înainte de alegeri.
Curtea ar fi dat curs, în acest fel, unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care nu face parte din Constituţia României, dar care a mai fost invocată de magistraţii constituţionalişti atunci când au respins comasarea alegerilor locale şi parlamentare.
USL ar putea invoca prevederea constituţională potrivit căreia alegerile au loc cu cel mult trei luni după expirarea mandatului Parlamentului. În acest fel, alegerile parlamentare ar putea fi împinse până în februarie 2013, astfel încât între momentul modificării legislaţiei electorale şi alegeri să treacă mai mult de şase luni.
Deocamdată însă, motivarea Curţii Constituţionale nu a fost, încă, dată publicităţii oficial. Fără acest document, parlamentarii, convocaţi începând de astăzi în sesiune extraordinară, nu pot lua nicio decizie în privinţa legislaţiei electorale.
Materializarea discuţiilor din USL nu este atât de simplă pe cât pare. În cazul în care din motivare reiese că votul uninominal în sine nu este reprezentativ, USL nu mai are nicio posibilitate de acţiune.
Îndemnurile lui Antonescu
Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, începând de astăzi, în sesiune extraordinară la cererea USL. Agenda oficială include un discurs al premierului Ponta despre participarea la Consiliul European de la Bruxelles, schimbarea conducerii TVR şi votarea unei noi legi electorale.
La întâlnirea de ieri cu parlamentarii USL, liderii Puterii au lăsat să se înţeleagă că ar putea supliment