Romanii au platit anul trecut 29,4 milioane de euro pentru a vedea filme la cinema anul trecut, de aproape de trei ori mai mult fata de 2007, arata datele Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Cu toate ca romanii cheltuiesc tot mai multi bani pentru a merge la cinematograf, numarul de cinematografe a ramas relativ constant in ultimii cinci ani. Practic, daca in 2007 erau 72 de locatii, anul trecut numarul crescuse la 75.
Insa, in prezent tot mai multe cinematografe sunt de tip multiplex (au mai multe sali/ecrane), iar, astfel, numarul de locuri disponibile a crescut cu aproape o treime la circa 57.000. Un nou lider de piataIn 2007, liderul pietei de cinema era reteaua Hollywood Multiplex, compania care cuprinde Hollywood Multiplex Bucuresti Mall (primul cinematograf de tip de multiplex din Romania), Hollywood Multiplex Lotus Oradea si CinemaPRO, cu circa 1,1 spectactori si incasari de 4,7 milioane de euro.
Pe de alta parte, in prezent cel mai mare jucator este reteaua Cinema City Romania, lant care in urma cu cinci ani era abia pe locul patru in topul cinematografelor cu cele mai mari incasari. In acel an, lantul avea doar doua cinematografe cu opt sali si incasari de circa 0,2 milioane de euro. Comparativ, la finalul anului trecut, compania detinuta de olandezii de la Cinema City International avea 12 cinematografe cu 114 sali. Acestea au generat vanzari de circa 3,7 milioane de bilete in valoare de 15,5 milioane de euro anul trecut. Reteaua s-a lansat pe piata locala in noiembrie 2007, iar conducerea companiei isi doreste ca in urmatorii ani sa isi tripleze capacitatea la 36 de cinematografe si 344 de sali.
Vezi si: Ce cinematografe vand cele mai multe bilete in Romania
Printre factorii principali care au dus la aceasta crestere a pietei locale de cinema se numara extinderea centrelor comerciale, tot mai multi romani petr