Romanul „Ocolul Pământului în 80 de zile" de Jules Verne, va fi distribuit marțea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 39 de lei. Pentru a onora un pariu foarte bănos, londonezul Phileas Fogg şi noul său valet, francezul Passepartout, trebuie să străbată Pământul în 80 de zile.
Romanul a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Le Temps", între 6 noiembrie şi 22 decembrie 1872, apărând apoi în volum în anul 1873, cu titlul „Le Tour du monde en quatre-vingt jours", la Editura Hetzel din Paris.
Scrisă în timpul războiului Franco-Prusac (1870-1871), perioadă în care Jules Verne era înrolat în serviciul Pazei de Coastă, cartea a fost una dintre ficţiunile la redactarea cărora autorul a lucrat cu cea mai mare plăcere, ideea venindu-i în timp ce citea un ziar, într-o cafenea din Paris.
Deşi, la vremea respectivă, o călătorie în jurul lumii în numai 80 de zile părea o întreprindere nu numai extrem de aventuroasă, dar şi puţin probabilă, totuşi, inovaţiile tehnologice ale epocii nu excludeau reuşita. Construirea primei rute feroviare transcontinentale din Statele Unite, în 1869, realizarea legăturii de cale ferată de pe teritoriul indian în 1870 şi deschiderea Canalului Suez în 1869 au făcut ca o călătorie turistică în jurul lumii să fie, pentru prima dată, posibilă.
Orice putea organiza o astfel de călătorie; trebuia doar să fie extrem de bine organizat. Iar Phileas Fogg, personajul principal din romanul lui Verne, era de o punctualitate şi de o precizie aproape bolnăvicioase. Îşi concediase fostul valet pentru că îi adusese apa de ras la temperatura de 84 de grade Fahrenheit, în loc de 86.
O misiune îndrăzneaţă
Domnul Phileas Fogg, gentleman, locuieşte la numărul 7 Savile Row din Burlington Gardens, ducând o viaţă burgheză conform unor obiceiuri calculate cu precizie matematică