Se pare că nu doar stresul şi lipsa somnului induc o stare de iritabilitate extremă. Mai nou, nutriţioniştii lărgesc lista factorilor care ne fac să ne ieşim din ţâţâni: ei spun că şi alimentele pe care le consumăm au o parte din vină. Se pare că nu doar stresul şi lipsa somnului induc o stare de iritabilitate extremă. Mai nou, nutriţioniştii lărgesc lista factorilor care ne fac să ne ieşim din ţâţâni: ei spun că şi alimentele pe care le consumăm au o parte din vină.
Vizaţi sunt, în special, cei care ţin diete drastice, fie pentru că mănâncă prea puţin şi, în lipsa senzaţiei de saţietate, "îi apucă nervii", fie că se privează de alimentele care furnizează serotonină (hormonul stării de bine). Or, acest ingredient care ne ajută să vedem viaţa în roz se găseşte mai ales în alimentele bogate în glucide sau carbohidraţi (aşa cum sunt pâinea, pastele şi orezul, interzise în dietele de slăbire sau acceptate, cel mult, cu maximă zgârcenie.
Ce legătură are asta cu nervii? Are, de vreme ce creierul uman este compus, în proporţie de 90%, din apă. Lichidul acesta aparent banal asigură bune funcţionare a tuturor celulelor şi transmiterea mesajelor între ele. Fără apă, celulele nu "comunică" eficient între ele, iar "debandada" care se produce, atunci, în organism, produce starea de iritare.
Ambele conţin aceeaşi subtanţă de bază - cafeina, care sporeşte tonusul, după cum se ştie dar, în cantităţi prea mari, excită excesiv sistemul nervos.
Concluzia: spune pas dietelor dezechilibrate şi bea 1,5-2 litri de apă pe zi.