Cântecul şi portul popular sunt pentru Valeria Arnăutu un mod de viaţă. Născută într-o familie de meşteri populari, a dus mai departe cu mândrie dragostea şi respectul pentru folclorul românesc. Cântecul şi portul popular sunt pentru Valeria Arnăutu un mod de viaţă. Născută într-o familie de meşteri populari, a dus mai departe cu mândrie dragostea şi respectul pentru folclorul românesc.
La vârsta de 16 ani realizează primele înregistrări la Radio România Timişoara acompaniată de orchestra ansambului profesionist „Banatul” – dirijor Gelu Stan. În 1980 se angajează ca solist vocal la ansamblul profesionist „Doina Banatului” din Caransebeş. Între 1978 şi 1988 colaborează cu numeroase ansambluri profesioniste din Reşiţa, Caransebeş şi Bucureşti. În 1981 se mută în Bucureşti pentru un concurs la Ansamblul Rapsodia Română, ansamblu cu care va colabora până în 1988. Cântă alături de artişti deosebiţi precum naistul Radu Simion, soliştii Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Maria Cornescu, Irina Loghin, Tiberiu Ceia, Elena Merişoreanu, Ştefania Rareş, Ioana Cristea, Gheorghe Turda, Benone Sinulescu şi sub bagheta unor mari dirijori ca Ionel Budişteanu, George Vancu, Paraschiv Oprea, Traian Târcolea, Marin Ghiocel, Ion Albeşteanu.
Şi-a cunoscut soţul într-un turneu în Iugoslavia
În 1988 în urma unui turneu în fosta Iugoslavie îşi întâlneşte soţul şi pentru o perioadă de 3 ani se stabileşte în Belgrad unde învaţă limba şi cântece tradiţionale sărbeşti, cântă alături de formaţia ABC din Belgrad şi merge în turnee în ţări europene, mărturisind că amintirile cele mai frumoase le are de pe litoralul Mării Adriatice. Nu stă mult timp departe de România şi nici de cîntecul bănăţean astfel că 1992 se reîntoarce în ţară înpreună cu soţul şi fiica sa. Anul 1993 îi aduce prima invitaţie pentru un artist român în comunitatea sârbă din New York, invitaţie care se mate