Chiar şi în condiţiile în care indicii manufacturieri ai Chinei s-au prăbuşit la cel mai scăzut nivel din noiembrie, fapt care reprezintă un nou semnal de răcire a economiei acestei ţări, economiştii nu prevăd implementarea de noi măsuri de stimul economic masiv, de tipul celor de 4.000 de miliarde de yuani (aprox. 630 de miliarde de dolari) injectaţi în economie în 2008.
Cu toate că un colaps al zonei euro reprezintă o posibilitate, putând să provoace un răspuns mai agresiv din partea decidenţilor politici chinezi, un pachet de măsuri de stimul de aceleaşi dimensiuni nu va fi necesar deoarece alţi indici, precum investiţiile pe active fixe, vânzările de locuinţe, creditul bancar şi exporturile, s-au stabilizat, fapt care sugerează că politicile monetare introduse recent, precum reducerea ratei de rezerve bancare obligatorii (RRR) au avut un impact semnificativ.
Vezi de ce China a crescut finanţarea proiectelor economice şi de infrastructură din Rusia
Re-echilibrare şi restructurare
„În opinia noastră, decidenţii politici chinezi recunosc faptul că, dacă zona euro se destramă, acest lucru nu se va petrece pe termen scurt. În consecinţă, o reacţie exagerată ciclică va avea beneficii limitate”, se arată într-un raport Barclays întocmit de economiştii Huang Yiping, Chang Jian şi Yang Lingxu.
Mai degrabă, ar fi mai bine pentru China să accepte un ritm mai redus de creştere economică şi să se concentreze pe re-echilibrarea şi restructurarea modelului său economic. „Chiar dacă devine necesar ca guvernul să ofere mai multă susţinere creşterii economice, credem că acesta va lansa un program major de pregătire a forţei de muncă migrante în loc de demararea de noi proiecte de infrastructură”, se arată în raportul Barclays.
Sectorul privat are nevoie de asistenţă
Indicele oficial de achiziţii manageriale (PMI) a