Lipsa de monotonie a prânzurilor noastre, variaţia, combinarea grupurilor de alimente şi băuturi reprezintă cheia evitării carenţelor de orice fel - spune dr. Alina Zugravu. Cum arată dieta perfect echilibrată, în perspectiva doamnei doctor? Tentant, având în vedere că este stropită şi cu un pahar de bere... Lipsa de monotonie a prânzurilor noastre, variaţia, combinarea grupurilor de alimente şi băuturi reprezintă cheia evitării carenţelor de orice fel - spune dr. Alina Zugravu. Cum arată dieta perfect echilibrată, în perspectiva doamnei doctor? Tentant, având în vedere că este stropită şi cu un pahar de bere...
În fiecare zi consumăm alimente şi băuturi care ne furnizează diferiţi nutrienţi, în cantităţi variate. Nu există doi oameni care să aibă necesităţi nutriţionale identice, după cum nu există un aliment complet, care să poată aduce absolut toate elementele de care avem nevoie. De aceea, este necesar să asociem diferite alimente, care să îşi completeze reciproc deficienţele de compoziţie şi să conducă, în ansamblu, la alcătuirea unei diete echilibrate.
Pentru facilitarea alcătuirii unei diete corecte, alimentele au fost clasificate în mai multe categorii, fiecare grup remarcându-se printr-o particularitate nutriţională. Astfel, produsele lactate ne aduc în special calciu, derivatele din carne, fier, legumele şi fructele contribuie prin aportul de vitamina C, băuturile sunt hidratante datorită proporţiei mari de apă și, în funcție de ingredientele din care sunt făcute, pot adăuga și alte elemente nutritive. Deşi organismul are capacităţi deosebite de a combate deficienţele alimentare, mai ales dacă ele se limitează la o perioadă ceva mai scurtă de timp, suntem datori să corectăm aceste deficienţe şi să le evităm pe termen lung, pentru a împiedica apariţia unor probleme de sănătate cu consecinţe importante - spune dr. Alina Zugravu, preşedintele Centrul