Persoanele care beau o ceaşcă de cafea pe zi prezintă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de piele. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Spitalul Brigham and Women din SUA, notează Daily Mail.
„Datele noastre arată că persoanele care beau cafea, care are un conţinut ridicat de cofeină, prezintă un risc scăzut să dezvolte cea mai comună formă de cancer de piele, respectiv carcinomul bazocelular. Chiar dacă rezultatele obţinute de noi arată că joacă un rol esenţial în prevenirea acestei boli, recomand persoanelor să nu crească aportul de cafea băută zilnic, deoarece efectele protective asupra organismul apar chiar dacă este băută în cantităţi mici”, a declarat Jiali Han, coordonatorul studiului.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii americani au monitorizat un grup de 112.897 de persoane, timp de 20 de ani. Din numărul total de voluntari, 22.786 de participanţi la studiu au fost diagnosticaţi cu această boală pe parcursul cercetării.
Datele studiului arată că persoanele care beau cafea sau ceai, principalele surse de cofeină, prezentau un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer de piele. Această protecţie nu s-a observat şi în cazul voluntarilor care aveau inclus în dieta zilnică cafea decofeinizată.
„Chiar dacă datele obţinute nu sunt unele care să arate o legătură puternică între cafea şi prevenirea acestei boli, noi vom urmări în continuare ce efect are acest aliment asupra cancerului de piele”, a punctat Han.
În opinia oamenilor de ştiinţă, cofeina poate împiedica dezvoltarea cancerului de piele prin oprirea divizării celulelor sau datorită antioxidanţilor pe care acest aliment îi conţine.
Datele citate de cotidianul britanic Daily Mail arată că numai în Marea Britanie anual sunt diagnosticate în jur de 80.000 de cazuri noi de carcinomul bazocelular. Numărul acestor pacienţi a crescut de pa