Ambele camere ale Parlamentului german au aprobat vineri participarea Germaniei la Pactul Fiscal şi la Mecanismul Permanent de Stabilitate. Între timp, însă, Curtea Constituţională a Germaniei a fost sesizată şi trebuie să se pronunţe asupra acestor aspecte.
Europa se pregăteşte pentru câteva săptămâni de vară foarte turbulente. Preşedintele Parlamentului german le-a recomandat colegilor săi intraţi în vacanţă să "nu înoate prea departe în larg" şi să aibă mereu bagajul la îndemână. Este posibil ca parlamentarii să fie rechemaţi pentru sesiuni de urgenţă, dacă adoptarea Pactului Fiscal şi a Mecanismului de Stabilitate ar fi în pericol. Un alt motiv ar putea fi reprezentat de Grecia: dacă inspectorii internaţionali vor recomanda modificarea condiţiilor din acordul de asistenţă financiară, atunci aceasta are nevoie de vot parlamentar.
Contestaţiile de la Curtea Constituţională au fost înaintate, printre alţii, de grupul parlamentar al stângii şi de un deputat al Uniunii Creştin-Sociale (partener de coaliţie cu Angela Merkel). Chiar dacă nu se aşteaptă un verdict negativ, intrarea nominală în vigoare a Mecanismului de Stabilitate a fost deja împiedicată prin aceste acţiuni. În cazul unui verdict negativ, Mecanismul ar fi blocat pe termen nedefinit. Totuşi, timp ar mai fi. De facto, Facilitatea de Stabilitate actuală ar urma să fie înlocuită de Mecanism abia în 2013.
Între timp, se înmulţesc vocile care cer ca deciziile privind participarea Germaniei la instrumente europene de asistenţă să fie decisă prin referendum. Spre deosebire de Elveţia, însă, unde democraţia participativă este regulă, Germania nu are această tradiţie. Ar fi nevoie de o modificare a Constituţiei şi deocamdată, partidele germane se feresc de această opţiune.
Ambele camere ale Parlamentului german au aprobat vineri participarea Germaniei la Pactul Fiscal şi la Mecanismul