"Mai în glumă, mai în serios, eu sunt neam cu toată lumea. Primesc zilnic telefoane să ajut oameni care au nevoie de un serviciu medical", a spus ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi. Potrivit acestuia, mersul la doctor "după ureche" va fi combătut de un sistem solid al asigurărilor de sănătate, în care selecţia şi recomandarea furnizorilor de servicii medicale se va face pe criterii bine stabilite.
Una dintre modificările cheie ale noului proiect de lege a sănătăţii este reducerea numărului de contribuabili la casele de asigurări la 1-1,5 milioane, ceea ce înseamnă că ar putea exista în viitor 10-12 case de asigurări teritoriale, într-o perioadă de 1-2 ani. "Asiguraţii vor semna adeziuni la aceste case şi nu este exclus ca şi alte structuri să-şi creeze propriile case de asigurări, cum sunt sindicatele", a spus ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi. Astfel, noul proiect de lege propune distribuirea contribuabililor din sistemul public de sănătate în mai multe case de asigurări teritoriale.
Ministrul a mai precizat că serviciile medicale suportate de stat vor fi urgenţele. prevenţia, bolile endemo-epidemiologice şi bolile de risc major şi cele rare.
Referitor la pachetul de servicii medicale, acesta a precizat că va exista un pachet de bază, la care vor fi asiguraţi tot cei care plătesc asigurările de sănătate, unul social, unde vor fi asiguraţi cei care constituie cazuri sociale şi pentru care va plăti statul, unul minim de urgenţă, unde vor fi asiguraţi cei care nu plătesc asigurările şi au o urgenţă şi care după ce primesc asistenţa medicală trebuie să achite contravaloarea serviciilor şi un pachet de urgenţă pentru urgenţele medicale.
Potrivit lui Cepoi, dacă o persoană nu îşi face evaluarea de sănătate anual şi ulterior face o boală care ar fi putut fi prevenită, există posibilitatea ca acesta să plătească în plus. Pachetul de bază se