Oamenii alocă sume consistente de bani pentru a trece cu bine peste zilele caniculare. În această perioadă cresc cheltuielile cu lichidele, fructele şi legumele, apa curentă, electricitatea sau ieşirile de agrement.
Când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius la umbră, organismul uman este suprasolicitat şi are nevoie de condiţii speciale pentru a rezista. Problema este că aceste condiţii se creează, în general, cu bani, iar pentru a ne asigura că organismul nu suferă, trebuie mai întâi să sufere bugetul.
„Adevărul" a estimat că, într-o lună de vară extrem de călduroasă, cheltuielile suplimentare ale unei familii formate din trei membri - părinţi şi un copil - pot ajunge sau chiar depăşi nivelul unui salariu minim pe economie.
Astfel, costurile cele mai mari le presupune hidratarea. „În zilele toride de vară, organismul este stresat termic şi, de aceea, este foarte important să ne hidratăm mai mult decât de obicei şi să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete. În această perioadă este indicat consumul de apă oligominerală naturală, la care se poate adăuga puţină zeamă de lămâie, pentru a înlocui pierderile de lichide şi de minerale prin transpiraţie", explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Salatele, ideale în zilele fierbinţi
Ministerul Sănătăţii recomandă în această perioadă un consum zilnic de 1,5 - 2 litri de apă sau un pahar la fiecare 15 - 20 de minute. Presupunând că în familia luată drept etalon fiecare membru bea doi litri de apă plată pe zi, suma alocată doar pentru acest lucru ar fi de aproximativ 300 de lei. Dacă mai adăugăm o bere sau o sticlă de suc, totalul depăşeşte 500 de lei.
De asemenea, fructele şi legumele sunt deosebit de importante, în special cele care conţin o mare cantitate de apă, cum ar fi pepenii,