La nivelul judeţului Iaşi, 6.020 de candidaţi susţin luni, 2 iulie, proba scrisă la Limba şi literatura română. Elevii au ajuns în curtea liceelor cu o oră înainte de începerea examenului care va dura trei ore şi şi-au „înecat" emoţiile în cafea, ţigări şi studiu intens pe ultima sută de metri.
Ora 15.45 La proba de Limba şi literatura română s-au înscris 5.193 de candidaţi, însă numai 4.870 dintre ei au susţinut examenul, ceea ce înseamnă o prezenţă de 94%. Nu au fost înregistrate cazuri de fraudare a examenului, astfel că niciun candidat nu a fost eliminat.
Ora 13.35 Elevii care au ieşit din sala de examen spun că nu s-au aşteptat la aceste subiecte, dar că s-au descurcat.
„Nu m-am aşteptat la aşa nişte subiecte. La partea I se putea obţine punctaj maxim cu uşurinţă, la al doilea depinde de capacitatea fiecăruia. Recunosc că nu am picat pe subiect, dar am improvizat şi am reuşit să scriu 6 pagini“, spune Florinel Fîntînariu, elev la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.
Ora 13.30 Reprezentanţii educaţiei susţin că subiectul extras la Limba română a fost de dificultate medie.
„În ansamblu, varianta extrasă a fost accesibilă, echilibrată, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele două genuri literare studiate, liric și epic. Considerăm că elevii de nivel mediu pot depăși pragul notei 6, iar cei foarte buni pot obține note care să reflecte lecturile lor, deschiderile culturale, capacitatea de interpretare critică“, spune profesorul Mihaela Apetroae, inspector de limba şi literatura română. .
Ora 11.25 Varianta extrasă pentru examenul de Limba română este cea cu numărul 4. La primul subiect, candidaţii au de analizat un fragment din „Craii de curte veche“ a lui Mateiu Caragiale, la al doilea trebuie să scrie un text argumentativ pornind de la o afirmaţie a lui Lucian Blaga, iar la al treilea trebui