sraelul a abordat recent Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a obţine un împrumut de un miliard de dolari destinat Autorităţii Palestiniene, care traversează o gravă criză financiară, conform unor informaţii de presă confirmate de un înalt responsabil israelian, transmite AFP.
Guvernatorul Băncii Centrale a Israelului, Stanley Fisher, a cerut acest ajutor în timpul conferinţei anuale a FMI de la mijlocul lunii aprilie de la Washington, în urma unei întrevederi cu premierul palestinian Salam Fayyad, a precizat cotidianul "Haaretz".
Fisher a avut undă verde pentru acest demers de la premierul israelian Benjamin Netanyahu, a mai scris cotidianul citat.
Nefiind un stat, Autoritatea Palestiniană nu are dreptul să obţină un astfel de împrumut şi, prin urmare, a cerut Israelului să i se substituie şi să-i transfere fondurile pe care s-ar fi angajat să le restituie.
Deoarece nu a vrut să creeze un precedent acordând un împrumut unei entităţi nonstatale, FMI a respins cererea israeliană, a mai precizat "Haaretz".
Un înalt oficial israelian rămas sub protecţia anonimatului a confirmat pentru AFP aceste informaţii.
Potrivit unui alt oficial israelian citat de "Haaretz" şi rămas sub protecţia anonimatului, "Netanyahu vrea să evite un colaps financiar al Autorităţii Palestiniene, deoarece acest lucru ar putea avea un impact extrem de grav asupra situaţiei securităţii în Cisiordania".
Autoritatea Palestiniană, "cea mai gravă criză financiară" de la crearea sa
Autoritatea Palestiniană se confruntă cu "cea mai gravă criză financiară" de la crearea sa în 1994, a declarat duminică pentru AFP Ahmed Majdalani, ministrul pentru locuri de muncă în guvernul lui Salam Fayyad.
El a atras atenţia în special că, în cazul în care ţările arabe donatoare nu îşi onorează promisiunile de donaţii, Autoritatea Palestiniană nu ar fi în măsură