Autorităţile vor să limiteze consumul de bere şi să sporească producerea şi consumul vinului de calitate în Moldova. „Vinul este produsul în care putem descoperi toate aromele naturii. În bere sau votcă nu veţi găsi aroma prunei sau a migdalei, ci doar miros de alcool", spune ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.
Săptămâna trecută, Guvernul a dat aviz pozitiv Reglementării tehnice „Berea şi produsele pe bază de bere". Proiectul clasifică berea drept băutură alcoolică, limitează publicitatea ei conform legislaţiei, stabileşte limite de comercializare a băuturii în anumite locuri şi interzice vânzarea ei pentru minori.
Astfel, Ministerul îşi propune să sporească cultura de consum a vinului în rândul moldovenilor. Conform datelor statistice, moldovenii consumă de opt ori mai puţin vin decât bere. Anual, bem 250 de milioane de sticle de bere, 30 de milioane - de votcă şi mai puţin de 30 de milioane - de vin.
„Cifrele nu ne identifică ca o ţară vitivinicolă. Oamenii preferă berea de import, de multe ori de o calitate dubioasă, în schimbul vinului tradiţional, calitativ, cu cel mai mic impact negativ asupra sănătăţii şi un produs strategic de export", a declarat ministrul Bumacov.
În acelaşi timp, oficialul a precizat că autorităţile nu au de gând să marginalizeze producătorul de bere autohton. Ministerul va susţine în continuare comercializarea unui produs calitativ, cultivarea orzului şi meiului moldovenesc.