Schimbarea preşedinţilor celor două Camere şi a Avocatului Poporului este legată de planurile USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Schimbarea Avocatului Poporului, discutată de Parlament la această oră, are ca miză faptul că instituţia este singura care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă.
Guvernul condus de Victor Ponta ar inteţiona să modifice, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, astfel încât CCR să nu mai poată judeca hotărârile Parlamentului.
În prezent, Curtea Constituţională are dreptul de a se pronunţa în privinţa hotărârilor Parlamentului, pe baza unui amendament depus în 2010 de senatorul PSD Dan Şova.
Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane
În acest fel, în cazul în care Parlamentul îl suspendă pe preşedintele Traian Băsescu, Curtea Constituţională nu mai poate judeca hotărârea respectivă, ci va da doar un aviz consultativ.
Tot astăzi, USL intenţionează să îi schimbe pe preşedinţii celor două Camere, Vasile Blaga şi Roberta Anastase.
După votul plenului celor două Camerei, PDL are posibilitatea să conteste hotărârile la Curtea Constituţională.
Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui
Judecătorii constituţionalişti au decis, în 2005, că preşedintele unei Camere poate fi revocat doar de grupul parlamentar din care face parte.
Situaţia juridică a regulamentelor celor două Camere este, însă, diferită. Deputaţii au schimbar Regulamentul ca urmare a decizie Curţii Constituţionale, dar senatorii nu au operat aceste modificări.
Regulamentul Senatului prevede, în continuare, că preşedintele instituţiei poate fi schimbat şi la propunerea unei treimi din numărul senatorilor.
Cine este personajul „Dottore“, apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta
Ş