ONU ar putea reduce numărul sau să oprească definitiv definitiv misiunea celor 300 de observatori nearmaţi aflaţi pe teritoriu sirian.
Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, e de părere că în cazul în care în Siria nu va fi instaurat rapid un regim de tranziţie, cei 300 de observatori militari nearmaţi, care şi-au suspendat recent patrulele din cauza luptelor, nu pot fi lăsaţi în continuare la faţa locului. Acesta a precizat, conform mediafax, că problema care se pune este dacă misiunea va fi oprită în totalitate sau doar parţial.
Astfel, în funcţie de raportul pe care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îl va prezenta, marţi, 3 iulie, Consiliului de securitate, misiunea ar putea deveni un simplu birou diplomatic cu efectiv redus. Informaţia vine după ce cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Turcia şi statele care reprezintă Liga Arabă au ajuns la un acord sâmbătă la Geneva asupra principiilor unei tranziţii politice propuse de mediatorul internaţional Kofi Annan, printre care formarea unui guvern de tranziţie care să includă membri ai puterii actuale şi ai opoziţiei.
Tensiunea în zona s-a intensificat în ultima perioadă după ce un aparat de zbor turcesc de tip F4- Phantom a fost doborât de sirieni, deşi potrivit Turciei acesta s-ar fi aflat în spaţiul internaţional. Pe de altă parte, surse militare ruseşti au precizat, luni, 2 iulie, că au date poziţionale precise care arată că avionul turc doborât de Siria la 22 iunie a încălcat spaţiul aerian sirian.
ONU ar putea reduce numărul sau să oprească definitiv definitiv misiunea celor 300 de observatori nearmaţi aflaţi pe teritoriu sirian.
Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, e de părere că în cazul în care în Siria nu va fi instaurat rapid un regim de tranziţie, cei 300 de observatori militari nearmaţi, care şi-au suspendat recent patrulele din cauza luptelor