Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă sunt greu de suportat de tot mai mulţi dintre noi. Din cauza caniculei, care a pus stăpânire pe ţara noastră, tot mai multe persoane acuză stări de disconfort termic, senzaţii de ameţeală, sufocare, dureri de cap, experimentează o reducere a apetitului, însoţită de stări de moleşeală şi de epuizare ce pot fi agravate de senzaţia de greaţă.
Mai jos puteţi vedea cum vă puteţi proteja eficient împotriva caniculei.
● Beţi cel puţin doi litri de apă în fiecare zi. În perioada caniculară hidratarea este esenţială. Apa ajută organismul să fie mai rezistent atunci când afară mercurul din termomentru arată peste 35 de grade. Evitaţi să beţi în zilele cu temperaturi ridicate băuturi acidulate, deoarece acestea au un conţinut ridicat de zahăr, fapt ce determină deshidratarea. De asemenea, cafeaua, alcoolul, inclusiv berea şi vinul ar trebui şi ele evitate.
● Mâncaţi zilnic cinci porţii de fructe şi legume. Aceste alimente conţin vitamine şi minerale esenţiale organismului, mai ales în perioada caniculară. Din cauza transpiraţiei excesive pe timp de caniculă, organismul pierde apă şi substanţe minerale, care, dacă nu sunt înlocuite rapid, pot genera o serie întreagă de tulburări metabolice şi cardiovasculare, atrag atenţia specialiştiiîn nutriţie. De aceea, se recomandă, mai ales pe timp de vară, legume de toate culorile şi la orice oră a zilei, indiferent de forma în care sunt pregătite, fără a ne teme de kilogramele în plus, deoarece acestea au un conţinut scăzut de kilocalorii. În plus, fructele şi legumele hidratează corpul, deoarece abundă în apă. Pepenele roşi şi cel galben, cireşele, vişinele, salata verde, ardeii, castraveţii, roşiile sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică în această perioadă a anului. În zilele caniculare medici nutriţionişti recom