În timpul verii, când multe dintre grădiniţe intră în reparaţie sau îşi suspendă activitatea din cauza frecvenţei reduse, părinţi sunt puşi în situaţii dificile de a alege ce fac cu picii lor. Majoritatea chişinăuienilor spun că îşi trimit odraslele la bunici, la ţară, ori îşi prelungesc vacanţa pentru a sta cu ei.
Mădălina are cinci ani, dar de jumătate de an nu merge la grădiniţă. Părinţii ei au dus-o la bunici, găsind astfel varianta cea mai ieftină. „Am hotărât s-o ducem la ţară, la părinţi. Altă ieşire din situaţie nu avem. La toamnă nu ştiu ce vom face cu ea, cred că vom angaja o bonă", a spus Elena, mama fetiţei.
Alţi părinţi aleg să-şi trimită copiii în tabere. „Întrucât eu şi soţul lucrăm, nu avem unde să ducem copilul. În concediu îl vom lua cu noi, dar până atunci vom căuta o şcoală de vară", afirmă Tatiana Brad. O altă mămică povesteşte că va trebui să rămână acasă cu băieţelul. „Vara este o perioadă mai dificilă, din cauza că grădiniţa la care mergem se închide. Părinţii noştrii, din păcate, nu mai sunt în viaţă, iar eu am fost nevoită să-mi prelungesc perioada de concediu ca să stau cu Vlăduţ acasă", spune Natalia Morari.
La ţară, varianta cea mai ieftină
Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei muncipale Educaţie, susţine că nicio grădiniţă nu este închisă forţat şi că activitate acestora pe timpul verii trebuie argumentată financiar. „Şeful direcţei învăţământ din sectorul respectiv, împreună cu directorul instituţiei, va decide dacă va activa sau nu grădiniţa. Dacă prezenţa copiilor este redusă şi constituie mai puţin de 50%, atunci nu are rost ca aceasta să fie întreţinută. Este mai rezonabil să activeze o grădiniţă cu capacitatea de 100%, decât două cu câte 50 la sută", a spus Tatiana Tverdohleb.
Şefa Direcţiei municipale Educaţie susţine că de la 25 iunie şi-au suspendat sau îşi vor suspenda activitatea 36 de instituţii preş