• Din cauza conditiilor meteo din ultima vreme, culturile de legume sunt afectate in proportie de circa 30 la suta • Cei mai multi dintre agricultorii ieseni produc legume si fructe pentru piata interna • Agricultorii folosesc solarii, sere si campurile din zonele rurale pentru a cultiva legumele si fructele de sezon • Si vanzarile legumelor din import au scazut in hipermarket-uri
Majoritatea comerciantilor care vand legume si fructe in pietele din Iasi se aprovizioneaza de la micii agricultori din zonele Probota, Trifesti, Golaesti, Blagesti si Targu Frumos. Numarul acestor mici agricultori care dispun de certificat de comerciant privat a crescut in ultimii ani in judetul Iasi.
"Acum nu se mai cultiva legume in sere, ci mai mult in camp deschis si vremea neprielnica din acest an a scazut productia. Serile de la Blagesti au fost afectate de calamitati si daca vorbim de export, micii comercianti mai mult importa legume si fructe. In general, ciresele sunt fructele care se exporta cel mai mult in aceasta perioada", a spus Jalba Magneriu, sef servicii inspectii implementari al Directiei Agricole Iasi.
Cei mai multi dintre agricultori aleg sa cultive legumele si fructele chiar pe suprafetele unde conditiile naturale sunt favorabile pentru culturile de calitate. "Cele mai multe piete pe care le aprovizionam cu zarzavaturi si legume proaspete, produse de fermierii din Targu Frumos, sunt in judetele Iasi, Bacau, Botosani si orasele si judetele limitrofe Iasului. Din totalul de 90 de hectare de culturi, 18 sunt in solarii. Multi dintre clienti solicita ca produsele sa fie cat mai proaspete, de aceea le cultivam in conditii naturale si nu le stropim in exces cu pesticide", a spus Teodorov Eusehnie, director executiv al Asociatiei de Producatori de Legume ECOLEG Targu Frumos. Conditiile meteo nefavorabile au contribuit la scaderea considera