Proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, pe pagina de web www.ms.ro, la secţiunea Reforma în sănătate. Care sunt principalele noutăţi?
"Propunerea legislativă are in vedere în primul rând, reducerea dezechilibrului financiar şi regândireaorganizatorică şi funcţională a întregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care să crească baza de colectare a contribuţiilor de asigurări de sănătate, săasigure utilizarea eficientă a rersurselor financiare, păstrând eforturile contribuabililor în actualele limite”, a mai declarat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.
Noutatea noutăţilor: asigurările
Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este una dintre principalele schimbări ale noului proiect, care urmăreşte desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate (independenţa FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat). Asiguraţii vor avea controlul utilizării fondurilor din sănătate, niciun cetăţean nu va plăti mai mult la fondul de asigurări. În noul concept, pachetul de asigurări urmează asiguratul iar asiguraţii vor putea încheia şi asigurări facultative.
Asigurările obligatorii de sănătate vor reprezenta sistemul principal de finanţare a serviciilor de sănătate. Vor exista asigurări obligatorii de sănătate care vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la o societate mutuală de asigurări.
Ca şi până în prezent, pentru asigurările obligatorii, asiguraţii vor plăti contribuţia la Fondul Naţional de Asigurări Obligatorii de Sănătate. Contribuţia pentru sănătate rămâne aceeaşi.
Sistemul de asigurări va fi structurat pe pachete de servicii, iar contribuţia va asigura accesul asiguratului la pachetul de servi