Premierul Franţei, Jean-Mac Ayrault, îşi rosteşte marţi discursul de politică generală. Un exerciţiu obligatoriu în faţa Parlamentului, în cursul căruia şeful Guvernului trebuie să explice cum va respecta angajamentele de campanie ale preşedintelui François Hollande, ţinând cont de constrângerile bugetare.
Auditul privind finanţele publice ale Franţei, document publicat luni, dar cunoscut de Ayrault de mai multe zile, îi oferă premierului francez toate ingredientele ca să ţină un discurs axat pe rigoare, pe austeritate. Pentru a-şi ţine promisiunile de reducere a deficitelor, în particular la 3% din PIB anul viitor, Franţa va trebui să găsească 33 de miliarde de euro suplimentare în 2013. Contextul economic este deci degradat, iar piaţa muncii, serios amputată: 10% dintre francezi sunt la şomaj.
Timp de o oră, şeful Guvernului va rosti aşadar acest discurs, citit în mod tradiţional în paralel în faţa senatorilor, de numărul doi al Guvernului, în speţă Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze. Va urma un vot de încredere, o pură formalitate, ţinând cont că socialiştii au majoritatea absolută în Parlament. Apoi, preşedinţii celor şase grupuri parlamentare vor lua cuvântul, îl vor apostrofa pe Jean-Marc Ayrault, iar premierul va răspunde tuturor.
Scopul urmărit de acest discurs nu este prezentarea unui nou program politic, ci precizarea metodei de lucru, pentru ca promisiunile anunţate în timpul campaniei electorale de François Hollande să fie aplicate.
Cum era previzibil, orientările bugetare şi sociale vor constitui principala parte a acestui important discurs. Primele măsuri concrete de rectificare bugetară sunt aşteptate miercuri în cadrul Consiliului de Miniştri.
Premierul Franţei, Jean-Mac Ayrault, îşi rosteşte marţi discursul de politică generală. Un exerciţiu obligatoriu în faţa Parlamentului, în cursul căruia şeful Guvernul