Salariul mediu net lunar în BNR a fost anul trecut de circa 5.000 de lei (1.180 de euro), mai mare decât media înregistrată la nivelul băncilor comerciale şi triplu faţă de salariul mediu net pe economie.
Aceasta înseamnă că salariul mediu net din BNR este cât al unui ministru, cel mai înalt funcţionar al statului în afară de premier şi preşedinte. BNR avea la sfârşitul anului trecut 1.861 de angajaţi, cu 63 mai mult decât în 2010, iar cheltuielile cu personalul au urcat cu 9%, la 220,7 mil. lei, potrivit datelor din raportul anual al BNR. Estimarea pentru salariul mediu lunar a rezultat din împărţirea cheltuielilor totale cu personalul la numărul de angajaţi şi scăderea impozitelor şi contribuţiilor din valoarea brută.
În decembrie 2011 salariul mediu net pe economie a fost de 1.604 lei (373 euro), potrivit INS.
Salariul din sectorul de intermediere financiară (bănci, IFN-uri) a fost în decembrie anul trecut de 4.348 lei net (1.000 de euro), conform Institutului Naţional de Statistică.
În băncile comerciale managementul de top (preşedinte şi vicepreşedinţi) poate câştiga de 10 ori peste media băncii. Iar băncile care au puţini salariaţi sunt cele care au reuşit să plătească anul trecut cel mai bine, în timp ce instituţiile de credit cu reţele întinse şi cu număr mare de angajaţi au avut salariile medii mai mici.
Banca centrală a obţinut anul trecut un profit de 301,4 mil. lei (70 mil. euro), de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010, în timp ce la nivelul sistemului bancar s-a înregistrat o pierdere de aproape 430 mil. lei (100 mil. euro), faţă de un rezultat negativ de 516 mil. lei în 2010.
"Diminuarea profitului s-a datorat în bună măsură poziţiei de debitor net faţă de sistemul bancar în care s-a aflat banca centrală în primele şapte luni ale anului, dar şi randamentelor scăzute aferente activelor în